למבוגרים

ספר "אין גלים בים סלוניקי״

פרופסור שמואל רפאל העומד בראש "המרכז לחקר תרבות הלאדינו באוניברסיטת בר אילן"

כתב על ספרי מילים אלו – יולי 2020 

שמואל רפאל  – "אין גלים בים סלוניקי" – סקירה והמלצה 
ספרה של שרה שלום שווה קריאה, לא בגלל שמדובר כאן בספרות 'גדולה' 'מתוחכמת' שלכתיבתה נדרשו שנים על גבי שנים, אלא-ודווקא-משום העובדה שמדובר באחד המסמכים האותנטיים שקראתי בשנים האחרונות, שמהם משתקפת תמונת העולם של בני הדור השני לניצולי שואה מיוון. שרה שלום כותבת בגובה העיניים. לא מחפשת מילים מתוחכמות, לא מתפתלת מאחורי מבעים מורכבים, ולא כותבת ברובד סמוי שהקורא מתבקש לפענח במלאכת מחקר ספרותי.
שרה שלום כותבת, כפי שהאימהות שלנו הכינו אורז ושעועית. פשוט, נקי, בלי שום תבלין מיותר. היא מספרת בגוף ראשון סיפורים מהלב של הבית היהודי -הספרדי, דובר הלאדינו – הבית שעלה בלהבות הכבשן ונבנה מחדש על גגות תל – אביב. או ליתר דיוק גגות דרום תל אביב.

היא בתם של ניצול שואה מסלוניקי, ושל ניצולת שואה מפולין. צירוף מעניין ולא כל כך נפוץ בקרב הפזורה היהודית-היוונית, שבדרך כלל הקפידה על נישואים תוך קבוצתיים משיקולי מנטליות, שפה, קרבה. אבל דווקא הצמיחה בבית דו קוטבי מלמדת איזה השפעה עצומה הייתה לבית היהודי – היווני. אימא שלה השתלבה בתוך עולם הלאדינו, ואפילו שאבא שלה נהג מדי פעם לפנק את אימא בתקליטי יידיש, הרי שברור מעל לכל ספק שהבית היהודי-הספרדי-היווני הוא זה שעיצב את אישיותה של שרה – זו שהפכה ברבות השנים לאשת חינוך, לאמנית, למשוררת, לסופרת.
עמודי הספר הזה כל כך מוכרים למי שגדל בבית ששלט בו הדפוס היהודי הספרדי היווני.
לילות של עצב לצד לילות של שירה ונגינה פרועה, טיולים זולים בחוף טנטורה עם אבטיח וגבינה מלוחה, ורק 'שהילדים ירגישו משפחה'. ניצולי שואה שהפכו באחת ל'דודים ודודות'. פשטות עממית מלאת תבונה וחכמה. והרבה רוחב לב וכבוד – כבוד של אלה שנולדו להיות נסיכים ונסיכות לצאצאי גירוש ספרד ובגיל ההתבגרות מצאו עצמם נלחמים רגע-רגע ושעה שעה כדי לגנוב פרוסת לחם, כדי לשרוד את המחר.

האנשים ששרה שלום כותבת עליהם, כל כך מוכרים לי, ומרבית המתוארים בספר קישטו באופן כזה או אחר את נוף ילדותי. הוריה הם גם ההורים שלי, אפילו שאנו לא בני אותו שנתון. מפרספקטיבה של כמה עשרות שנים מסתבר שבאיזה שהוא אופן כל ההורים שלנו עבדו על פי קוד מוסכם ובלתי כתוב : מחנכים את הילדים לאהבת אדם, ליושר, להגינות, ללימודים, וחינוך, לחריצות, ולאהבת התא המשפחתי וכיבודו, כבוד ללא פשרות.
"המשפחה קודמת להכול" כך נהג אבי לומר, כך נהג לומר גם אביה של שרה שלום. כך נהגו לומר לכל אחד מהילדים של אלה שיצאו מהלאגר והיו מ(ע)פילים ובאו לארץ ישראל כדי לשכוח את העבר, לחגוג את החיים ולא לוותר על 'חתיכה של גבינה מלוחה וזיתים שגדלו על אדמת יוון.'

שרה שלום עשתה מעשה חשוב, היא תיעדה את דור ההורים, והיא גם תיעדה את הדור שלה-תיעוד שדור הביניים יפיק ממנו תועלת מרובה. תועלת יפיקו גם כל אלה שירצו בעתיד לעסוק במחקר, להבין- לעומק- איזה מחיר כבד שילמנו אנחנו בני הדור השני.

לסיכום: ספר מומלץ לקריאה. לא ספרות 'גדולה' אלא ספרות כנה, פשוטה וכזו שטוב להתוודע אליה, כי אם היא לא תיכתב על ידי שרה ודומותיה ודומיה, אף אחד לא יכיר בחשיבותה.

ספר "בזוס בים בתל אביב״

בספר סיפורים, שירים ועבודות אמנות רב תחומיות המעלים את חוויות ילדותי בתל אביב של שנות החמישים והששים, בבית של ניצולי שואה, בסביבה דוברת לאדינו. התרפקות על זכרונות התקופה, ריחותיה וטעמיה, עם מבט של חמלה, אהבה והומור.

ספר ותקליטור "כיס הסודות"

כיס הסודות נמצא בגופנו, כך מכנים נקודה בגב העליון שכואבת לנו בזמן שאנחנו נתונים בלחצים נפשיים. אליה אנו מנקזים את הקשיים בתהליך מופלא של שיתוף גוף ונפש.
בספר "כיס הסודות" תיארתי בחריזה קלילה והומוריסטית דילמות אופייניות בחיי אישה מבוגרת, בתחום מערכות היחסים במשפחה ובסביבה הקרובה, ואת השפעתן על רוחה וגופה.

ורד כתר שהיא מורה מומחית לתנועה, מודעות וצמיחה הציעה בספר גישה מעשית להתמודדות עם כל דילמה. היא פיתחה שיטה הוליסטית שנקראת "איחוד 4 המרחבים" שרואה באדם הוויה שלמה, שתנועה הרמונית תורמת לבריאותו ולצמיחתו. לצד כל דילמה מופיעים בספר תרגילים להתמודדות על פי שיטה זו, וההדגמה שלהם מופיעה בתקליטור שבתוכו.

image1

תכנית לאוכלוסיה בעלת צרכים מיוחדים "סיפור בשבילכם"

תכנית המתאימה חומר סיפורי, מידעי ומפעיל לקהל של מבוגרים בעלי פיגור שכלי קל ובינוני.
בתכנית סיפורים שמעודדים לקריאה, להאזנה ולשיחה. לכל סיפור דפי עבודה שמלווים אותו ודפי עבודה נלווים למטפל.

סרט: "אם לא אני מי יחיה?! חלינה חגואל שורדת שואה"

סיפור הישרדות של יהודיה ילידת פולין (אמי) שבחיפושיה אחר אחיה עברה שבעה מחנות, ופגשה באחרון שבהם יהודי יליד סלוניקי שביוון (אבי).
ראיון עם אמי שזור בדברי ספרות של דור שני ושלישי שנכתבו על ידי. כיצד פגשה אמי את אבי במחנה? האם מצאה את אחיה?

את כל אלה תראו בסרט שהכנתי במסגרת מגזין הטלביזיה המקומית "יומן הרצליה" המופיע ביו טיוב.

הצגת שירים בתערוכות והשתתפות בערבי קריאה

השתתפתי במספר ערבי קריאה בהם הקראתי משירי ביניהם, בבית אריאלה ובבית לוויק בת"א, הצגתי שירי למבוגרים בתערוכות רבות, ביניהן "אשה פרח" בהיכל התרבות העירוני בנתניה, "תבשילי חיים" בתיאטרון ספיר בכפר סבא, "פרחים כמשל" במלאור בית לאמנות בקיסריה, ועוד.

תבשיל החיים/ מאת שרה שלום

גבך נושא את תבשיל החיים,
הקלוע רסיסי חוויותייך,
כעס, אהבה , חמלה, קשיים.
נשזרו עברו על פנייך.

תבשיל חייך נעכל לאיטו
החלטות, צמתים, קישורים,
גבך נרכן בזכרך אותו –
סבכת שמחות וייסורים.

השנים לימדו את גבך החסון,
סוד האושר ברסיסי הלב,
עתה הוא משלים את המארג הנכון,
בתבשיל מאוזן ושליו.

הביטי במראה חייכי אל עצמך,
התבשיל שלך מושלם!
אם הוא לך טעים ונעים עיכולך,
הוא יקסום לכל אדם.

מנהלת דפי קהילת סלוניקי באתר –
"דורות ההמשך ממוריאליין נושאי מורשת השואה והגבורה"

באתר זה הקמתי דפי זיכרון לבני משפחתי שניספו בשואה,משפחת רוזנבאום ומשפחת חגואל.
בנוסף לכך הקמתי בו דף זיכרון לקהילת סלוניקי ולבניה שנספו בשואה.
אתם מוזמנים להיכנס, 
לקרוא, ולהנציח את יקיריכם במלים ובנרות, בתמונות ובצלילים.

לאתר סלוניקי >>

משתתפת בערבי "זיכרון בסלון" כאשת עדות דור שני

"זיכרון בסלון" הינו פרויקט שבו בערב יום הזיכרון לשואה, וסמוך אליו, מתכנסים אורחים בבית שפותח דלתו לאירוח טקס זיכרון.
במסגרת טקס זה  מתארחים ניצול או ניצולת שואה, מספרים את סיפורם ועונים על שאלות האורחים. מכיוון שמספר שורדי השואה הולך ופוחת, התבקשנו אנו, בני הדור השני , להצטרף לפרויקט, ולספר לאורחים את הסיפור שלנו.
אני נענית להזמנות אלו ברצון , מספרת על חוויותי כילדה שגדלה בבית של ניצולי שואה שמשפחותיהם הושמדו.
וגם משתפת ומדגימה היכן ועד כמה השפיעו חוויות ילדות אלו על יצירתי, בכתיבה, בציור ובעבודות אמנות נוספות.

חברת מערכת "כיוון חדש"

רבעון לגימלאים בו אני משתתפת כחברת מערכת, וככותבת כתבות, סיפורים, תשבצים ושעשועונים.
 כיוון חדש – הרצליה >>

עורכת בויקיפדיה בהתנדבות 

לאחר לימוד בקורס עריכה בויקיפדיה אני כותבת ועורכת בהתנדבות ערכים שמעניינים אותי.

ביניהם 2 מחנות עבודה בהם עבדה אמי בשואה, והיא סיפרה עליהם בסרטה "אם לא אני -מי יחיה?! חלינה חגואל שורדת שואה" (מופיע ביו טיוב)  שמותיהם "טירקהיים" ו"בורגאו".

הערך "רומנסרו ספרדי" מאת פדריקו גרסיה לורקה. הערך "אם" מאת רודיארד קיפלינג ועוד

יועצת פנאי לבני הגיל השלישי בהתנדבות

כבוגרת קורס יזמות חברתית קהילתית אני מתנדבת ליעוץ פנאי לבני הגיל השלישי. 

כלומר משוחחת עם פונות ופונים, מעמיקה היכרותי עימם ומתאימה להם חוגים, קורסים ופעילויות פנאי מגוונות על פי רצונותיהם ונטיותיהם.

חברת מערכת בתכנית רדיו לגימלאים בהתנדבות

מתנדבת בכתיבה, עריכה והגשה במערכת תוכנית הרדיו לגימלאים "שישי לגיל השלישי" – קול האוניברסיטה רייכמן בשיתוף עם עירית הרצליה.

לפרקים מהתוכנית – לחץ כאן.

חוץ מכל מה שסיפרתי לכם על עצמי עד עכשיו אני גם מנחה קבוצות וסדנאות יצירה למבוגרים, למבוגרות, לילדים, לילדות ולנוער. וזה כיף אמיתי. מזמינה אתכם להיכנס לעמוד סדנאות, מפגשים, ואיך יוצרים קשר? לקרוא על הסדנאות, וליצור אתי קשר. 

צרו קשר